VRAAGBAAK VAN DALE-PRODUCTEN

 1. Ik heb (in het verleden) in jullie webwinkel software besteld, hoe kan ik deze downloaden?
 2. Waar kan ik de factuur terugvinden?
 3. Hoe kan ik mijn bestelling annuleren?
 4. Hoe activeer ik de nieuwe woordenboeken?
 5. Hoe installeer ik het Van Dale Jaarboek taal 2010 als het Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 (Dikke van Dale) al op de pc aanwezig is?
 6. Hoe installeer ik het Van Dale Jaarboek taal 2010 als het Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 (Dikke van Dale) nog niet op de pc aanwezig is?
 7. Ik heb de Van Dale Elektronische grote woordenboeken 6.x aangeschaft, geïnstalleerd en geactiveerd. Het werkt zonder problemen. Mag ik de vorige versie(s) de Van Dale Elektronische grote woordenboeken 2008 en/of 2009 deïnstalleren en verwijderen van mijn pc?
 8. Ik krijg de melding dat mijn activeringscode niet wordt geaccepteerd door de activeringsserver.
 9. Ik probeer mijn woordenboek te activeren op een virtuele machine zoals bijvoorbeeld VMware of VirtualPC.
 10. Ik krijg de foutmelding: "Cannot initialize library, application is not correctly installed: Axis2 creating stub."
 11. Ik krijg de melding: “IDS_SA_STATUS_AUTHORIZATION_FAILED The activation server failed to authorize your request.”
 12. Wanneer kan ik deactiveren?
 13. Mijn Van Dale-product staat wel op de taakbalk maar ik kan het niet maximaliseren.
 14. De cd-rom bij mijn Van Dale-product is kapot. Kunt u mij een nieuwe sturen?
 15. Van Dale Grote woordenboeken versie 5.0: Geen hoorbare uitspraak. Het luidsprekertje is niet te vinden.
 16. Van Dale Grote woordenboeken versie 6.x: Geen hoorbare uitspraak. Het luidsprekertje is niet te vinden.
 17. Activering van de Van Dale Grote woordenboeken versie 5.0/6.x, Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14.5 en hoger en Middelgrote woordenboeken versie 2.0 geeft aan dat het product succesvol is geactiveerd maar tijdens het activeren wordt toch gevraagd te activeren.
 18. Hoe kan ik mijn wachtwoord van mijn gebruikersaccount wijzigen voor het activeringsmechanisme?


VRAAGBAAK VAN DALE-PRODUCTEN

  1. Ik heb (in het verleden) in jullie webwinkel software besteld, hoe kan ik deze downloaden?
   Zodra uw order is verwerkt krijgt u een e-mail met de bestelgegevens (checkt u alstublieft de map met Ongewenste E-mail als u deze niet heeft ontvangen). In deze e-mail vindt u de downloadlink voor de software. Mogelijk wordt deze link geblokkeerd door uw e-mailprogramma, om de software toch te kunnen downloaden doorloopt u de volgende stappen:
    1. Ga naar vandale.esdnow.com.
    2. Klik op 'Inloggen' rechtsbovenin. U wordt nu geleid naar onze identity provider id.esdnow.com.
    3. Na het inloggen wordt u teruggeleid naar uw 'Mijn account' sectie van de webwinkel. Als u zich elders op een webpagina bevindt, kunt u klikken op 'Mijn account' (rechtsboven).
    4. U krijgt nu de details van uw account te zien (Mijn bestellingen, Mijn verlanglijst en Downloads & licenties).
    5. Klik op het ordernummer van uw bestelling om de details van uw bestelling te zien.
    6. Klik op 'Downloads & licenties' om uw licentiegegevens en downloadlink te zien.

 N.B. In sommige gevallen is de software al in uw bezit en schaft u alleen de activeringscode aan. In dat geval krijgt u geen downloadlink.

  1. Hoe kan ik mijn bestelling annuleren?
   Als uw bestelling nog niet voltooid is, kunnen wij de bestelling voor u annuleren. Wanneer uw bestelling wel voltooid is, gelden de volgende regels:
   • Fysieke producten kunt u binnen 14 dagen retourneren, op voorwaarde dat de verzegeling niet is verbroken.
   • Downloads kunnen niet geretourneerd worden, annuleren van de bestelling is dan ook niet mogelijk.
  1. Hoe activeer ik de nieuwe woordenboeken?

Deze uitleg heeft betrekking tot:
- Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14.5 - 14.10
- Van Dale Jaarboek taal 2010,  Oxford Dictionary and Thesaurus of English 1.0 - 3.1, Van Dale Grote woordenboeken versie 4.5, 5.0 en 6.x

Automatisch activeren via het internet (voor als u het woordenboek voor de allereerste keer activeert) :

   1. Open het activeringsscherm (Het woordenboek wordt afgesloten en het openingsscherm van de 'Licence Manager' verschijnt).
   2. Het openingsscherm van de 'License Manager' controleert of er een internetverbinding is. Als dat het geval is, verschijnt er een groen vinkje met daarachter de tekst 'internetverbinding met activeringsserver: succesvol'. Klik op 'Volgende'.
   3. Kies op de volgende pagina voor de optie 'Automatisch activeren via internet' en klik op 'Volgende'.
   4. Vul in het volgende scherm uw E-mailadres en klik op 'Wachtwoord opvragen'.
    Het activeringssysteem genereert nu een wachtwoord en verstuurt dit naar het opgegeven e-mailadres. NB: indien u binnen 5 minuten geen bericht ontvangt, controleer dan of het bericht te vinden is in de map 'ongewenste e-mail'. Voer indien u helemaal geen bericht ontvangt, opnieuw een e-mailadres in en klik op de knop 'wachtwoord opvragen'.
   5. Vul het wachtwoord in dat u hebt ontvangen.
   6. Voer de activeringscode in. Deze staat in de meegeleverde handleiding (zie pag. 1).
   7. Klik op de knop 'Volgende'.
   8. Indien het product succesvol is geactiveerd, klikt u op 'Voltooien'. Indien een foutmelding optreedt, volgt u de instructies in het foutmeldingsscherm.
    De licentie en de activeringscode zijn nu gekoppeld aan uw gebruikersaccount dat bestaat uit uw gebruikersnaam (e-mailadres) en een wachtwoord. Indien u het product op een andere (nieuwe) pc wenst te activeren en het maximale aantal toegestane activeringen nog niet is bereikt, kunt u op de andere (nieuwe) pc kiezen voor de optie 'Automatisch opnieuw activeren via internet'. Op basis van uw e-mailadres (gebruikersnaam) en wachtwoord zal een licentiebestand automatisch worden gedownload en geïnstalleerd.

U kunt bij de nieuwste producten (VDEW EGWN 14.6, VDEW GW 6.0 en VDEW Oxford 1.0) het activeringsscherm ook opstarten via 'Start-Alle programma's-ESDNOW Software Protection Technology-Protection Manager'.

Automatisch opnieuw activeren via het internet (voor als u het product al een keer hebt geactiveerd):

   1. Open het activeringsscherm (Het woordenboek wordt afgesloten en het openingsscherm van de 'Licence Manager' verschijnt).
   2. Het openingsscherm van de 'License Manager' controleert of er een internetverbinding is. Als dat het geval is, verschijnt er een groen vinkje met daarachter de tekst 'internetverbinding met activeringsserver: succesvol'. Klik op 'Volgende'.
   3. Kies op de volgende pagina voor de optie 'Automatisch opnieuw activeren via internet' en klik op 'Volgende'.
   4. Vul het E-mailadres in dat u de eerste keer hebt gebruikt bij opvragen van een wachtwoord. (Let op: Dit betreft niet uw inloggegevens van de shop)
   5. Vul het wachtwoord in dat u die keer had ontvangen (of vraag een nieuwe aan door te klikken op 'Wachtwoord opvragen').
   6. Klik op de knop 'Volgende'.
   7. Het licentiebestand wordt nu automatisch bijgewerkt op de pc waarop deze bewerking wordt uitgevoerd.
   8. Indien het product succesvol is geactiveerd, klikt u op 'Voltooien'. Indien een foutmelding optreedt, volgt u de instructies in het foutmeldingsscherm.

U kunt bij de nieuwste producten (VDEW EGWN 14.6, VDEW GW 6.0 en VDEW Oxford 1.0) het activeringsscherm ook opstarten via 'Start-Alle programma's-ESDNOW Software Protection Technology-Protection Manager'.

  1. Hoe installeer ik het Van Dale Jaarboek taal 2010 als het Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 (Dikke van Dale) al op de pc aanwezig is?

Belangrijke informatie met betrekking tot de installatie:

   1. De Dikke van Dale (14.0-14.4) dient op uw pc geïnstalleerd en aanwezig te zijn. De data voor de Dikke van Dale moet op de harde schijf staan (is een keuze tijdens de installatieprocedure). De aanwezigheid van Jaarboeken taal 2007, 2008 of 2009 is niet vereist.
   2. Download Jaarboek taal 2010 en installeer het op dezelfde harde schijf ('geïntegreerde installatie') als de Dikke van Dale.
   3. Start nu het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 op.
   4. Het activeringsscherm wordt opgestart.
   5. Activeer met de geleverde activeringscode.
   6. Na activering start u het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 nogmaals op. Het woordenboek is gereed voor gebruik.
   7. U kunt nu gebruikmaken van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal bijgewerkt tot versie 14.5 en het Jaarboek taal 2010. De woorden uit de Jaarboeken 2007, 2008 en 2009 en 2010 worden aangeduid met een rode pijlpunt. Het Jaarboek taal 2010 en de 1e editie (1864) kunt u via menu-item 'Titel' ook afzonderlijk opstarten en bekijken.
  1. Hoe installeer ik het Van Dale Jaarboek taal 2010 als het Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 (Dikke van Dale) nog niet op de pc aanwezig is?

Belangrijke informatie met betrekking tot de installatie:

   1. Download en installeer eerst de Dikke van Dale. Kies bij de installatie om de data naar harde schijf te kopiëren. In deze fase hoeft u het product nog NIET op te starten en te activeren.
   2. Indien u de cdrom van het Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 hebt en via Windows Verkenner door de Cdrom inhoud gaat bladeren, dan ziet u als het goed is een map 'Install'. Daarin bevindt zich een bestand 'Install.exe'. Als u dat bestand dubbelklikt, dan zal het woordenboek geïnstalleerd kunnen worden. Na deze installatie hoeft u het NIET op te starten of te activeren. Let op! Er wordt een keuze voorgesteld tijdens installatie om de data naar harde schijf te kopiëren of op cdrom te laten staan. Vink de optie 'data naar harde schijf' kopiëren aan.
   3. Download vervolgens Jaarboek taal 2010 en installeer het op dezelfde harde schijf ('geïntegreerde installatie').
   4. Start nu via 'Start-Programmas-Van Dale' het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 op.
   5. Melding om te activeren wordt getoond en na het klikken van de knop 'Ok' wordt het activeringsscherm (ESDNOW Protection Manager) wordt opgestart.
   6. Activeer met de geleverde activeringscode.
   7. Na activering start u het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 nogmaals op. Het woordenboek is gereed voor gebruik.
   8. U kunt gebruikmaken van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14.5 en het Jaarboek taal 2010. De woorden uit de Jaarboeken 2007, 2008 en 2009 en 2010 worden aangeduid met een rode pijlpunt. Het Jaarboek taal 2010 en de 1e editie (1864) kunt u via menu-item 'Titel' ook afzonderlijk opstarten en bekijken. 
  1. Ik heb de Van Dale Elektronische grote woordenboeken 6.x aangeschaft, geïnstalleerd en geactiveerd. Het werkt zonder problemen. Mag ik de vorige versie(s) de Van Dale Elektronische grote woordenboeken 2008 en/of 2009 deïnstalleren en verwijderen van mijn pc?
   Ja, als de Van Dale Elektronische grote woordenboeken 6.x correct zijn geïnstalleerd, geactiveerd en naar wens functioneren, kunt u de vorige versie(s) 2008 en/of 2009 zonder problemen verwijderen. Als u de vorige versie(s) 2008 en/of 2009 nooit meer hoeft te installeren en te gebruiken, dan is ook een deactivering niet nodig. U kunt de woordenboeken verwijderen via het 'Configuratiescherm - Software toevoegen of verwijderen'. 
  1. Ik probeer mijn woordenboek te activeren op een virtuele machine zoals bijvoorbeeld VMware of VirtualPC.

Met uitzondering van de volgende woordenboeken kunnen onze woordenboeken helaas niet geactiveerd worden in virtuele omgevingen:

   • Jaarboek taal 2010
   • Van Dale Groot wordenboek van de Nederlandse taal 14.5 en 14.6
   • Van Dale Middelgrote woordenboeken 2.0
   • Oxford Dictionary and Thesaurus of English 1.0

Voor meer informatie neemt u contact op met zakelijk@vandale.nl.

  1. Ik krijg de foutmelding: "Cannot initialize library, application is not correctly installed: Axis2 creating stub."

Dit probleem kan voorkomen op de volgende besturingssystemen:

- MS Windows XP Home en Professional
- MS Windows Vista
- MS Windows 7

Om dit probleem op te lossen kunt u het volgende doen:

- Zoek naar het bestand 'ssleay32.dll' in C:\Windows\System32
- Hernoem dit bestand naar'ssleay32.dll_bak'
- Start het woordenboek of de License Manager opnieuw op
Bewaar een kopie van 'ssleay32.dll' als 'ssleay32.dll_bak'. Mocht een andere applicatie op de pc hierom vragen, kopieer dan dit bestand als 'ssleay32.dll' naar de map van de applicatie.
Achtergrondinformatie: Vroeger zetten alle applicaties de benodigde dll-bestanden in de Windows 'System32' map. Tegenwoordig worden de dll's in de map van de applicatie zelf geplaatst. Als een dll in de 'System32' map wordt geplaatst is het 'global' voor alle applicaties beschikbaar. Vanuit de applicatiemap is het alleen beschikbaar voor de bewuste applicatie. Met het laatste wordt voorkomen dat er een versieconflict ontstaat.

  1. Ik krijg de melding: “IDS_SA_STATUS_AUTHORIZATION_FAILED The activation server failed to authorize your request.”

Deze foutmelding doet zich voor als de activeringscode bij het verkeerde product wordt gebruikt.
Let alstublieft goed op de volgende zaken.

   • Hebt u de software mogen downloaden na aanschaf van een Van Dale-print-product? Let dan goed op dat u op de downloadpagina het juiste product aangevinkt hebt; de naam van de download moet dezelfde zijn als die van het printproduct. In het blauwe kader, helemaal boven in het activeringsscherm, kunt u zien welk product u tracht te activeren.
   • Hebt u meerdere digitale Van Dale-producten aangeschaft? Installeer en activeer de producten dan één voor één en hou goed in de gaten dat u de juiste codes bij de juiste producten gebruikt. In het blauwe kader, helemaal boven in het activeringsscherm, kunt u zien welk product u tracht te activeren.
  1. Wanneer kan ik deactiveren?

Het is niet mogelijk om een woordenboek te deactiveren. Indien u alle activeringen hebt verbruikt, kunt u een aanvraag indienen bij helpdesk@vandale.nl.

  1. Mijn Van Dale-product staat wel op de taakbalk, maar ik kan het niet maximaliseren.

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het Van Dale-product op het bureaublad. Kies Eigenschappen, tabblad Snelkoppeling. Kies vervolgens bij Uitvoeren voor Normaal venster of voor Gemaximaliseerd en klik op OK.

  1. De cd-rom bij mijn Van Dale-product is kapot. Kunt u mij een nieuwe sturen?

Hier kunnen wij helaas niets aan doen; u kunt het beste teruggaan naar de winkel waar u het product hebt aangeschaft, of contact opnemen met de Van Dale Helpdesk: helpdesk@vandale.nl.

  1. Waar kan ik de factuur terugvinden?

De factuur van uw bestelling ontvangt u binnen enkele dagen per e-mail als PDF-bestand.

  1. Van Dale Grote woordenboeken versie 5.0: Geen hoorbare uitspraak. Het luidsprekertje is niet te vinden.

Van Dale Grote woordenboeken 5.0 uitspraak: kies via het menu 'Opzoeken' de optie 'E, F, D naar Nederlands'. Typ een woord en druk op Enter. In de meeste gevallen vindt u het woord met daarachter een luidsprekericoontje. Klik op het luidsprekericoontje om de uitspraak te horen. In het groen wordt achter de luidspreker de phonetische uitspraak getoond tussen vierkante haken. U kunt de kleur via de instellingen aanpassen.

  1. Van Dale Grote woordenboeken versie 6.x: Geen hoorbare uitspraak. Het luidsprekertje is niet te vinden.

Maak in het onderste (grijze) tabblad een van de woordenboeken Engels – Nederlands, Frans – Nederlands of Duits – Nederlands actief. Selecteer vervolgens dit woordenboek door op het betreffende tabblad te klikken. Typ een woord en druk op Enter. In de meeste gevallen vindt u het woord met daarachter een luidsprekericoontje. Klik op het luidsprekericoontje om de uitspraak te horen. In het groen wordt achter de luidspreker de phonetische uitspraak getoond tussen vierkante haken. U kunt de kleur via de instellingen aanpassen.

  1. Activering van de Van Dale Grote woordenboeken versie 5.0, Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14.5/Jaarboek taal 2010 en Middelgrote woordenboeken versie 2.0 geeft aan dat het product succesvol is geactiveerd maar tijdens het activeren wordt toch gevraagd te activeren.

Dit betekent dat u geen 'Administrator' (beheerders) rechten hebt op deze pc of dat 'het licentiebestand niet correct is gedownload naar de pc.

Van dale Grote woordenboeken 5.0 / Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14.5/Jaarboek taal 2010 / Van Dale Middelgrote woordenboeken versie 2.0

Volg de volgende stappen:

   1. Klik op Start-Alle programma's-Van Dale-Van Dale Grote woordenboeken versie 5 of Start-Alle programma's- Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 of Start-Alle programma's-Van Dale-Van Dale Middelgrote woordenboeken versie 2 (afhankelijk van welk woordenboek u hebt).
   2. Klik met de RECHTER muisknop op 'Van Dale GW 5.0' of 'Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14' of 'Van Dale MW 2.0' en kies uit het menu dat zichtbaar wordt 'Als Administrator uitvoeren'.
   3. Klik op de knop 'Start productactivering' of 'Start de Protection Manager'.
   4. Het activeringsscherm verschijnt. Klik op de knop 'Volgende'.
   5. Kies de optie 'Automatisch opnieuw activeren via Internet' (2e optie van boven).
   6. Klik op de knop 'Volgende'.
   7. Voer uw e-mailadres en uw wachtwoord in (gebruikersnaam en wachtwoord voor het activeringsmechanisme eerder per e-mail ontvangen).
   8. Klik op de knop 'Volgende'.
   9. U ziet nu weer melding dat het product met succes is geactiveerd. Klik op de knop 'Voltooien'.

Het licentiebestand zou nu correct bijgewerkt moeten zijn, als u tenminste 'Administrator' (beheerders) rechten hebt op deze pc. Start het woordenboek nogmaals op. Het zou op moeten starten zonder te vragen om een productactivering.

  1. Hoe kan ik mijn wachtwoord van mijn gebruikersaccount wijzigen voor het activeringsmechanisme?

Hieronder staan de stappen om uw wachtwoord te wijzigen

Via uw browser (directe link):

   1. Ga naar http://sso.esdnow.com/portal
   2. Klik op: "hier klikken om een (nieuw) wachtwoord aan te vragen.".
   3. Er verschijnt nu een extra stuk tekst en een e-mailadresinvoerveld tevoorschijn.
   4. Voer uw e-mailadres in en klik op de knop 'Verzenden'.
   5. Een wachtwoord zal naar het opgegeven e-mailadres worden verzonden. Indien u geen bericht ontvangt binnen 5 minuten, controleer dan uw map voor ongewenste berichten (map voor spam of junk e-mail) of het bericht daar te vinden is. Indien u helemaal geen bericht ontvangt, vraag dan gerust nogmaals een wachtwoord aan.